دستگاه ماهور
دستگاه شور
شناخت دستگاه شور
در بين دستگاههاي هفتگانه موسيقي ايراني ، دستگاه شور نسبت به بقيه وسعت بيشتري دارد و به همين دليل آنرا « ام الاواز » يعني مادر آواز ها نيز مي نامند.
غالب آوازهایی که خواننده آموزش ندیده ایرانی میخواند در یکی از مایههای این دستگاه میگنجد، از این رو این دستگاه را مادر موسیقی ایرانی هم خواندهاند. با كمال صبوري و بردباري تأمل و تحمل ميكند و درس بي علاقگي و عدم دلبستگي نسبت به عالم مادي فاني ميدهد
مقام شور: شور معمولترين دستگاه موسيقي ايران وداراي گام خاصي است كه به گامهاي بزرگ و كوچك (ماژور و مينور فرنگي) شباهت ندارد.
حالت های دستگاه شور موقر ، نجيب و جلوه اي است از وارستگي روح ايراني است
در میان دستگاههای ایرانی شور از همه گستردهتر است. زیرا هر یک از دستگاهها بغیر از دستگاه شور و همایون ، دارای یک سری گوشه و الحان است ولی شور و همایون غیر گوشه و الحان های مختلف دارای ملحقاتیست که هر یک به تنهایی استقلال دارد اما زیر مجموعه دستگاه شور محسوب می شوند. که به قرار زیر می باشند.
1- ابوعطا
2- بیات ترک،
3- افشاری،
4- دشتی
دستگاه همایون
دستگاه همایون نیز همانند دستگاه شور علاوه بر ماهیت مستقل خودش آوازی نیز آز آن منشق شده است که بنام آواز بیات اصفهان معرف است البته قدما و برخی از اساتید آواز شوشتری را نیز یکی از آواز های منشق شده از دستگاه همایون می دانستند که این مورد توافق تقریبا اکثر استاید نیست و ان را در حد یک گوشه در همایون ذکر میکنند البته مرحوم استاد داور که یکی از مثنوی خوانان و میشود گفت پایه گذاران مثنوی در ردیف های موسیقی ایران بوده است که بنده بواسطه استاد خودم جناب آقای قنبری محضر ایشان را درک کرده ام گوشه شوشتری را در دل دستگاه همایون خوانده اند و یک مثنوی نیز علاوه بر مثنوی همایون بعنوان مثنوی شوشتری خوانده اند که با شعری از خودشان مزین شده است.
دستگاه همایون آوازى است باشکوه و مجلل، آرام و در عین حال بسیار زیبا و دلفریب. برطبق قول مرحوم خالقی ، همایون ناصحى است مشفق و مهربان که با کمال شرم و آزرم با مستمعین خود مکالمه و درد دل مىکند و با بیانى شیوا چنان نصیحت مىکند و پند مىدهد که هیچ سخنران را این مهارت و استادى نیست. غم موجود در دل این دستگاه در مواردی سرسخت ترین دل را نیز محزون میسازد. بهتر است دستگاه همایون را بعد از غروب آفتاب و در ابتدای شب گوش داد
بعضي از اهل موسيقي معتقدند از ساير آوازها موقرتر و مؤثرتر است، زيرا گفتارش پر از علو و عظمت و نصيحتش از روي كمال مهارت و نهايت تجربه و پختگي است و در عین حال شکایت از زمانه دارد و بسیاری از نقدهای اجتماعی در غالب آن اجراء می شود . بيان همايون سحرانگيز و ماهرانه است. شنونده در مقابل اين آواز بي اختيار سكوت ميكند و پنداري جرات تكلم ا زاو سلب ميگردد.
همايون مجموعه اي است از احساسات لطيف عالي روحاني. گاه انسان را متنبه ميكند و گا ه از سركبر و غرورسخن ميگويد. در اثر شنيدن اين آواز انسان غرق عالم تفكر و انديشه ميشود. خلاصه ميتوان گفت كه همايون معجوني است كه از تمام عواطف و صفات روحاني عالي ساخته و پرداخته شده و حقيقتاً اسمش با مسمي و به راستي همايون است. اگر بغض توی گلویتان گیر کرده و بهانه می خواهید برای اینکه هر آنچه در دل دارید بیرون بریزید، یکی از آهنگ های این دستگاه را گوش دهید و دلتان را به سیل اشک مهمان کنید
نمونه: قطعه «شد خزان گلشن آشنایی» جواد بدیع زاده و آهنگ معروف «اگر بار گران بودیم رفتیم» در این دستگاه ساخته شده اند. آهنگ «کاروان» شهرام ناظری که بارها در تلویزیون بر روی نماهنگی مرتبط با شهدای جنگ تحمیلی شنیده شده هم یکی دیگر از نمونه های این دستگاه است و یا تصنیف زیبای تو ای پری کجایی با صدای مانده گار استاد قوامی و یا البوم بیداد استاد محمد رضا شجریان که سحر انگیز بی بدیل است.
دستگاه سه گاه
دستگاه چهار گاه
دستگاه راست پنجگاه
دستگاه نوا